Kurban Bayramı'na sayılı günler kala otogardaki son durum ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOSFED) Başkanı Mustafa Yıldırım, vatandaşların ulaşım talebini karşıladıklarını ama beklentilerinin çok altında bir hareketlilik yaşandığını ifade etti.

''Otogarlarda ki yoğunluk olması gerekenin yarısı kadar''

Çankırı’da 3.5 büyüklüğünde deprem Çankırı’da 3.5 büyüklüğünde deprem

Okulların kapanması ve bayramın yaklaşmasıyla bekledikleri yoğunluğu bulamadığını söyleyen Yıldırım, ''Şu anda otogarda çıkması gereken araç sayısı 3 bin iken çıkan araç sayısı bin 600. Yüzde 50 azalma var. Ekonomik koşullarla ilgili olduğu için vatandaşın alım gücü kalmadı. Akaryakıt fiyatları pahalı olduğu için uçak fiyatları da pahalı. Ekonomik olarak şartlar ağır olduğu için insanlar memleketine ve bayram tatiline gidemiyor. Otogarın gidişinde yoğunluk var ama olması gereken yoğunluğun yarısı kadar. Ek seferler yapılıyor, vatandaşın ulaşım talebikarşılanıyor ama beklentilerin çok altında bir hareketlilik var.. Otobüs sefer sayıları belki önümüzde ki günlerde 2 bin 500'ü bulabilir. Ulaşım talepleri Cuma, Cumartesi, Pazar bir yoğunluk yaşanacağı belli ama hiçbir zaman geçmiş yıllarla kıyas edilebilecek ölçüde değil. Sayılar çok düşük, hareketlilik çok az. Bunların sebebi ise ekonomik koşullar.'' dedi.

''İlave seferler masraflarımızı karşılamıyor''

Her bayram sektörde büyük bir yoğunluk yaşandığını ama eskiye nazaran hareketliliğin yarı yarıya düştüğünü söyleyen Yıldırım, ''Uçak ve tren ile giden yolcular var. Bundan 10 öncesine kadar uçak fiyatları ve otobüs fiyatları eşit durumdaydı. Akaryakıt ücretleri, personel ücretleri, kiralar, otoyollar, köprüler, sigorta maliyetlerinden dolayı maliyetlerimiz çok arttı. Bin kilometrelik mesafede otobüsün gidiş dönüş masrafı 55 bin lira. Sadece gider kalemleri dolduruyorsunuz. İlave sefer yapıyoruz dönerken boş geliyoruz, masrafları karşılamıyor. Onun için firmalarımızda çok fazla sefer yapmayı düşünmüyorlar.'' diye konuştu

Araç sürücülerine dikkatli olmaları çağrısı

Yaz tatilinde, geçmiş yıllarla kıyaslanabilecek bir hareket olacağını düşünmediğini belirten Yıldırım, ''Zorunlu olarak memleketine giden, tatile giden vatandaşlarımız olabilir. Parası olan gidiyor, parası olmayan gidemiyor. Ulaştırma Bakanlığı yeni yaptığı düzenlemede emekliler otobüs ile seyahat ettiklerinde yüzde 20 indirim yapılıyor ama uçak ve trende indirim yapmıyor. Yüzde 20 indirim yaptığımız zaman bizim para kazanma şansımız yok. Bayramda yolları kan gölüne çevirmemek için herkesin dikkatli araç sürmesi, yorgun, uykusuz yola çıkmaması, yolcularımız otobüslerde mutlaka kemerlerini bağlaması lazım bu vesileyle herkesin bayramını kutluyorum, iyi yolculuklar diliyorum.'' şeklinde konuştu (İLKHA)

Kaynak: ilkha