Meydana gelen trafik kazaları, gerçekleşen ameliyatlar ve bazı hastalıklarda kana ihtiyaç duyulmakta.

Türkiye'de faaliyet yürüten hastanelerin her gün 9 bin ünite kana ihtiyaç duyduğunu belirten Kızılay Ağrı Şube Başkanı Orhan Tatlı, kan bağışının insan hayatı için önemli yer tuttuğunu belirtti.

Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hemotoloji Uzmanı Doç. Dr. İstemi Serin ise tedavi ettikleri hastaların bağışa ihtiyaç duyduğunun altını çizdi.

Doç. Dr. İstemi Serin, "Özellikle kemik iliği ve kemik iliği kapasitesini ciddi etkileyen hastalıklarla uğraşıyoruz. Tabi tedavi sırasında da bu durum ortaya çıkabilmekle beraber akut lösemi hastaları ile birlikte özellikle ciddi kan transfüzyonu ihtiyaç duyuluyor düzenli olarak. Kemik iliği yetmezliği ile ilgili hastalarımızda bazen haftada bir, iki olacak şekilde kan transfüzyonu ihtiyaç duyabiliyorlar. Hastalarımızın transfüzyonu gönüllülerden elde ettiğimiz kan ve kan ürünleri ile sağlıyoruz. Bu anlamda kan bağışı hayati bu hastalar için özellikle." dedi.

Lösemi (Kan Kanseri) hastası olan Hamza Aslanboğa ise kan bağışının kendileri açısından önemi hususunda şunları söyledi:

"Geçen yıl rahatsızlandım, Ağrı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne müracaat ettim. Hastalığım ise kök hücre nakli yani lösemi. Bir kan bin can kurtarır. Kan bağışı bizler için çok önemli. İlk rahatsızlandığımda 15-20 günde bir kana ihtiyaç duyuyordum. Kök nakli olduktan sonra kana çok ihtiyaç duymuyorum ama her an için ihtiyaç olabilir. Vatandaşlarımız kan merkezlerine uğrayıp bağışta bulunmaları lazım çünkü hem bağış ve hem de bağışın yapıldığı Kızılay bizim için çok önemli." ifadelerini kullandı.

Yapılan kan bağışı ile 3 kişinin hayatının kurtarılması vesile olunabildiğini hatırlatan Kızılay Ağrı Şube Başkanı Orhan Tatlı, "Bugün 14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü. Hayat devam ettiği için kan bağışına sürekli ihtiyaç duyulmaktadır. Buradan bağışçılara çağrıda bulunuyoruz, vereceğiniz kanla 3 kişinin hayatını kurtarabilirsiniz. Her gün Türkiye'deki hastanelerde hastalara 9 bin ünite kana ihtiyaç var. Bunu da elde edebileceğimiz tek yöntem var oda gönüllü bağışçıların bağışları ile olabilir. Herkesin bir defa değil erkeklerin 3 ayda bir kadınların ise 4 ayda bir kan bağışı yaparak gönüllü kan bağışçısı olmasını istiyoruz. Ve bunu sürekli hale getirmelerini istiyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Tarihi mekanlarda açılan içki dükkanları tepki topluyor Tarihi mekanlarda açılan içki dükkanları tepki topluyor
Kaynak: ilkha