Ülkenin birçok kentinden Mardin’de buluşan esnaflar, birbirinden farklı tatların sergilendiği ve satışının yapıldığı yöresel ürünler pazarı kurarak, farklı lezzetler ve farklı ürünleri yerel halka sundu.

Fuar, Türkiye’nin dört bir yanından gelen lezzetleri tanıtma ve tattırma fırsatı sunarken, katılımcılarda da kültürel bir farkındalık oluşturdu.

12-24 Kasım tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak olan fuar, Mardinlilerin ilgisine sunuluyor.

Yöresel ürünlerin tanıtım organizasyonunu yapan Nurettin Özcan, ülkenin farklı şehirlerinden getirilen ürünleri Mardin halkına tanıtmak için bu organizasyonun yapıldığını belirtti.

Özcan, ülkenin birçok ilinden gelen esnaflla kültür buluşmasını gerçekleştirdiklerini kaydederek, “Türkiye’nin farklı illerinden yöresel ürünleri tanıtmak için Mardin’de fuar organizasyonunu gerçekleştirdik. Mardin’de her yıl olduğu gibi bu yıl da her ilden yöresel ürünler, hediyelik eşyalar, el sanatları ve tekstil ürünleri gibi birçok ürünü tanıtıyoruz. Fuar, 24 Kasım’a kadar açık olacaktır. Gıda noktasında; lokum cezeri çeşitlerinden süt ürünlerine, sucuktan pestil kömeye, baldan kaymağa kadar çeşitli ürünler tezgâhlarda yer almaktadır. Trabzon, Afyon, Erzurum, Balıkesir, İstanbul, Gümüşhane, Kırşehir illerimizden katılım sağlandı. Bu illerimizle beraber fuar alanında yerel esnafımız da bulunmaktadır. Bu organizasyonu kültür buluşması olarak değerlendiriyoruz. Ülkenin her ilinden esnafları buluşturuyoruz. Doğu ile batı arasında da bir köprü oluşturuyoruz. Mardin halkı tarafından ciddi bir ilgi var.” şeklinde konuştu.

Karadeniz peynir çeşitlerini tanıtan Alperen Erbil, “Karadeniz’in yöresel ürünlerini tanıtmak için Trabzon’dan katılım sağlıyoruz. Tezgâhımızda; mıhlama kuymak peyniri, dil peyniri, koyun tulumu peyniri, keçi tulumu peyniri, kaşar peyniri, manda peyniri, ezine peyniri yer almaktadır. Bütün peynirler doğal yapımıyla kırsal bölgelerden bizlere ulaşmaktadır. Dil peyniri genellikle tost için kullanılır. Kaynadığı esnada kaşar peynirinden daha fazla uzamaktadır. Muhafazası ise soğuk bölümde bir yıla aşkın saklanıldığında herhangi bir çürüme, bozulma olmaz. Ancak açık alanda muhafazası ise en fazla 10 günlük bir süredir.” ifadelerine yer verdi.

"Ayın Tarihi" dergisinde "1. Yılında israilin Gazze'ye Saldırıları" "Ayın Tarihi" dergisinde "1. Yılında israilin Gazze'ye Saldırıları"

Erzurum’dan Mardin’e geldiğini belirten Hasan Ayten, “Erzurum’dan lokum, şekerleme ürünlerini Mardin’e tanıtmak için katıldık. Tezgâhlarımızda köme pestil, lokum, pişmaniye ürünleri yer almaktadır. Ürünlerimiz tamamen organik olup yüzde yüz pancar şekerinden elde edilmektedir. Mardin halkından ciddi rağbet görüyoruz. Mardin halkına teşekkürler.” dedi.

İstanbul’dan tekstil ürünlerini tanıtmak için geldiğini ifade eden Yusuf Ateş Öz, “Mardin’e İstanbul’dan katılıyoruz. Tekstil ürünlerini yerel halka tanıtıyoruz. Ürünlerde genellikle kışlık kıyafetler yer almaktadır. Yerel halktan ciddi ilgi görüyoruz. 24 Kasım’a kadar fuar alanındayız.” şeklinde belirtti. (İLKHA)

Kaynak: ilkha