Batman Üniversitesi Enerji Koordinatörlüğü (EKOM) tarafından Merkez Kampüs Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen zirvenin açılış konuşmalarını Rektör Prof. Dr. Demir ve Yunanistan’da pek çok bakanlık ile iki dönem Atina Belediye Başkanlığı yapan eski Avrupa Birliği Bakanı Dimitris Avramopoulos yaptı.

Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı kapsamında yapılan Enerji Zirvesi’nin açılış oturumuna; Batman Valisi Ekrem Canalp’in eşi Dr. Ayten Canalp, Büyükelçi Hakan Çakıl, Dr. Max Schnopp, Annika Kessel, Erol User, Prof. Dr. Erhan Akdoğan, kamu kurum amirleri, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasında enerji alanında yerli unsurları öne çıkaran iş birliği geliştirmeye yönelik fırsatlar oluşturma amacında olduklarını belirten Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir; "Küresel ölçekte bazı unsurlar ancak diplomatik yollarla çözümlenebilir. Sürdürülebilir bir gelişme ve dünya barışı için devletlere, toplumlara ve bireylere büyük sorumluluklar düşmektedir. Aynı anda hem vatansever hem de dünya vatandaşı olunabileceği idealini savunan Socrates ve Konfüçyüs’ün düşüncelerini bu kontekste ilave edebilirim. Anadolu’nun yetiştirmiş olduğu Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli, Mevlana Celaleddin Rumi gibi büyük şair ve düşünürlerin farklılıkları bir zenginlik kaynağı olarak görmeleri, Doğu Akdeniz ve Anadolu uygarlıklarının sıkı sıkıya bağlandıkları kadim doğrular arasındadır." dedi.

Bir dünya vatandaşı olarak temel insan hakları, göç, enerji gibi küresel sorunların tamamen çözülemediğini müşahede ettiklerini belirten Demir, "Bu sorunların çözümü her bireyin sadece kendi ülkesine değil, tüm dünyaya karşı sorumluluklarının bilincine vardığı zaman mümkün olabileceğini kuvvetli bir şekilde söylemek istiyorum." diye konuştu.

Konuşması sırasında Dimitris Avramopoulos’un “Geçmişin tarihi önyargılarından uzak, çözümlenmemiş sorunlarını çözmek için cesur girişimlerde bulunan yeni bir diplomatik mimariye ihtiyacımız var. Bu sorunlar var olduğu sürece bizi geçmişin rehinesi olarak tutacaklardır.” sözlerine atıf yapan Rektör Demir; “Devletler uluslararası bir aktör olarak birbirleri arasında uluslararası güvenliği ve ülke içi refahı artırmada iş birliği yapabilecekleri enerji gibi stratejik konularda birbirlerine güvenerek iş birliği yaparlar. İş birlikleri genelde sorunları çözmek için oluşturulsa da ihtiyaçlarında etkili olduğunu söyleyebiliriz. Nitekim bu minvalde, Paris Antlaşması 18 Nisan 1951 yılında Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Fransa, Batı Almanya ve İtalya arasında imzalanmıştır. Antlaşmayla günümüzün Avrupa Birliği'ni temellerini oluşturacak olan ilk adım atılarak, Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu kurulmuştur. Avrupa’yı böyle bir oluşuma iten ana sebep ise Avrupa’nın kendisini kalkındırmak için mevcut kaynaklarını kullanmaya ihtiyacının olmasıdır." ifadelerini kullandı.

Devletlerin enerji iş birliği konusunda geliştirdiği ikinci yöntem ise, komşu ülkeler ile bölgesel ilişkiler olduğunu vurgulayan Demir, "Buna en iyi örnek yakın dönemde tamamlanan Trans Anadolu Doğal gaz Boru Hattı Projesi (TANAP)’dir. Türkiye ve Azerbaycan'ın enerji alanında stratejik iş birliğinin en önemli projelerinden biri olan bu projede de Yunanistan, Azerbaycan gazının Avrupa’ya ulaştırılmasında önemli rol oynamaktadır. Türkiye-Yunanistan sınırında TANAP’a bağlanacak Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı’nın (TAP) inşaatı da sona erdikten sonra tarihte ilk defa Azerbaycan gazı Hazar Havzası’ndan Avrupa pazarlarına doğrudan iletilmiş olacaktır." dedi.

Doğu Akdeniz’deki enerji potansiyeline de değinen Rektör Demir; “Doğu Akdeniz havzasında yaklaşık 3,5 milyar varil ham petrol ve 10 trilyon metreküp doğal gaz bulunduğunu yönünde önemli tahminler bulunmaktadır. Bu rezerv, bölgesel barışın inşa edilmesi bağlamında bölge ülkelerinin Doğu Akdeniz Enerji Kaynaklarına ihtiyacı olduğunu göstermektedir. Öyle ki Doğu Akdeniz enerji kaynakları rezervlerine dair tahminler günbegün olumlu anlamda artmaktadır. Böyle bir ortamda yeni bir Kömür Çelik Topluluğu iş birliği ruhunu yaratmak bölge ülkelerinin iş birliği aracılığıyla gerçekleştirilecek iyi komşuluk ilişkileri ile mümkündür. Bunu yapabilen ülkeler Ortadoğu’nun kaos ve karmaşasından kendisini uzak tutarak ekonomik refahını artıracaktır." ifadelerini kullandı.

Rektör Demir’in açılış konuşmasının ardından kürsüye çıkan Yunan Diplomat Dimitris Avramopoulos, “İstikrar ve Barışçıl İş Birliği Faktörü Olarak Enerji” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Alkollü sürücünün kullandığı çapa motoru devrildi: Bir ölü Alkollü sürücünün kullandığı çapa motoru devrildi: Bir ölü

Sunumunda enerjide uluslararası iş birliği ve barışın önemi üzerinde duran Avramopoulos; “Bu anlamlı ve verimli organizasyon için Batman Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. İdris Demir’in şahsında, hepinize teşekkür ederim. Umarım, Batman Üniversitesi ilerleyen dönemde Prof. Dr. Demir öncülüğünde dünyanın sayılı kurumlarından biri olur." dedi.

Öte yandan Batman Üniversitesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Batman Enerji Zirvesi’nin odağında yeni enerji kaynakları, yenilenebilir enerji, petrol ve doğalgaz trendleri, enerji ve çevre, enerji ve sürdürülebilirlik hedefleri, yapay zekâ ve blockchain teknolojilerinin enerjide kullanımı gibi konular yer alıyor. (İLKHA)

Kaynak: ilkha