Batman İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Semih Canpolat, "14 Kasım Dünya Diyabet Günü" dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun projeksiyonlarına göre 2045 yılına gelindiğinde her 8 yetişkinden birinin, yani yaklaşık 783 milyon kişinin diyabet hastası olacağını belirten Canpolat, bunun da yüzde 46'lık bir artış anlamına geldiğini söyledi.

Diyabetli kişilerin yüzde 90'ından fazlasında sosyo ekonomik, demografik, çevresel ve genetik faktörlerden kaynaklanan tip 2 diyabet olduğunu vurgulayan Canpolat, "Tip 2 diyabetin artışına katkıda bulunan başlıca faktörler şunlardır. Kentleşme, yaşlanan bir nüfus, azalan fiziksel aktivite seviyeleri, yanlış beslenme alışkanlıkları, aşırı kilo ve obezite yaygınlığının artması. Ancak tip 2 diyabet için önleyici tedbirler alarak ve tüm diyabet tipleri için erken teşhis ve uygun bakım sağlayarak diyabetin etkisini azaltmak mümkündür. Bu önlemler, bu durumla yaşayan kişilerin komplikasyonlardan kaçınmasına veya bunları geciktirmesine yardımcı olabilir." dedi.

2021'de dünya çapında yaklaşık 537 milyon yetişkinin (20-79 yaş) diyabetle yaşadığını aktaran Canpolat, şunları söyledi:

"Diyabetli toplam insan sayısının 2030 yılına kadar 643 milyona, 2045 yılına kadar ise 783 milyona çıkacağı tahmin ediliyor. Türkiye Diyabet Programı, diyabetin en önemli risk faktörü olan obezitenin önlenmesi amacıyla yürütülen 'Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı' ile de desteklenmekte olup, bu programlarımız Bakanlığımız ve ilgili paydaşlarla birlikte kararlılıkla yürütülmektedir. Bu bağlamda 14 Kasım Dünya Diyabet Günü ve içinde bulunduğu hafta boyunca ilimizde başta eğitimler olmak üzere çeşitli farkındalık çalışmaları düzenlenecektir." (İLKHA)

Çocuklara ‘ölüm’ kavramı açıklanmalı Çocuklara ‘ölüm’ kavramı açıklanmalı
Kaynak: ilkha