Batman merkeze bağlı Binatlı köyünde fıstık hasadı etkinliği düzenlendi.

Bursa’da kış turizmi için geri sayım başladı Bursa’da kış turizmi için geri sayım başladı

Etkinliğe Vali Ekrem Canalp, Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş ile çiftçiler katıldı.

Etkinlikte bir konuşma yapan Vali Ekrem Canalp, fıstığın memleketteki kilo başına en fazla gelir getiren ürünlerden bir tanesi olduğunu belirtti. Canalp, bundan dolayı çiftçilerin çok yoğun bir şekilde fıstık üretimine ağırlık verdiklerini söyledi.

"Bu bölgede bulacağınız en kaliteli şey güneştir"

Fıstık ekiminin her geçen gün yaygınlaştığını vurgulayan Canalp, "Köyleri ziyaret ettiğimizde net bir şekilde görüyoruz ki fıstık yaygınlaşıyor. Neden? Çünkü bu bitki güneşi ne kadar çok alırsa elde edilen ürünün kalitesi, büyüklüğü ve kıvamı o kadar artıyor. Bu bölgede de bulacağınız en kaliteli şey güneştir. Dolayısıyla Antep fıstığı bu bölgede üretim yapılabilecek en iyi ürünlerden bir tanesi haline gelmiştir." dedi.

"Özel ağaçlandırma yapılmalı"

Çiftçilerin fıstıktan elde ettiği gelirden mutlu olduğunu ancak bütüncül bir kaybın da olduğuna işaret eden Canalp, şöyle devam etti:

"Çünkü bu tarlalarımızda daha öncesinde bitkisel üretim yapılıyordu. Hiç yapılmazsa arpa, buğday ekimi yapılıyordu. Fıstık nedeniyle artık bu ekim yapılamayacak hale geliyor. Hem fıstığı üretmek hem de tarla kayıplarından uzak kalabilmek nasıl mümkün olabilir? Bunun yolu da özel ağaçlandırmadır. Şu anda Batman'ımızda bin 100 çiftçi özel ağaçlandırma için projeden faydalanıyor. Bu şekilde özel ağaçlandırma projesi yaptığımızda tarlalarımızı da kaybetmemiş oluyoruz. Çifte kazanç. Hem bir taraftan fıstığı elde ediyoruz öbür taraftan tarlalarımızı da muhafaza etmeye devam ediyoruz."

Ardından fıstık alanında incelemelerde bulunan Canalp, fıstık hasadına katıldı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha