Öğrencilerin sınav öncesinde stres ve kaygı yönetimi, hazırlık süreci ve sınav stratejileri konusunda dikkat etmeleri gereken noktaları Eğitimci Yazar Dr. Orhan Ay açıkladı.

MSB, Kaplan Pençesi Tatbikatı-24/2'yi gerçekleştirdi MSB, Kaplan Pençesi Tatbikatı-24/2'yi gerçekleştirdi

Sınav öncesinde stres ve kaygıyı azaltmanın önemine değinen Dr. Ay, öğrencilere sınava birkaç gün kala ders çalışmayı bırakmalarını ve rahatlatıcı aktiviteler yapmalarını önerdi.

Sınavın, dünyanın sonu olmadığını hatırlatan Dr. Ay, öğrencilere sınav kaygısından kurtulmak için zihinlerini dinlendirmeleri gerektiğini belirtti.

"Sınava 1-2 gün kala ders çalışma bırakılmalı aksi halde kaygıdan kurtulamazlar"

Eğitimci Yazar Dr. Orhan Ay

Sınava 1-2 gün kala öğrencilerin tamamen sınava çalışmayı bırakmaları gerektiğini ifade eden Ay, "Aksi durumda kaygıdan kurtulamazlar. Kaygı ve stresle sınava giren öğrenci başarısız olur. Öğrencilere tavsiyemiz sınava 1-2 gün kaldığında tamamen ders çalışmayı bırakıp havadar bir ortama gitmeleri, aileleriyle birlikte piknik yapmaları, ormanlık bir alanda zihnini dinlendirmesi gerekir. Zaten öğrenci yeteri kadar çalışmıştır. Gerek denemeler, soru bankaları olsun eksiklerini görüp ona göre tamamlamıştır ve artık sınava girmeye hazırdır." şeklinde konuştu.

Sınav kaygısından kurtulmak için zihni dinlendirmek gerekiyor

"Sınavın, dünyanın sonu olmadığını ve daha nice sınavlara gireceğini bilerek öğrencinin moral ve motivasyonunu yükseltmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Ay, "Sınava az bir süre kala psikolojik sıkıntılara girip işte 'ben başaramam, yapamam, edemem, sınav yaklaşıyor' gibi kendini rahatsız edici düşüncelerden uzak durması gerekiyor. Sınav kaygısından kurtulmak için de zihnini dinlendirmesi gerekiyor. Sınava bir gün kala öğrencimizin mutlaka sınava gireceği yeri, sınıfı görmesi hatta mümkünse sınava gireceği masaya bir müddet oturması iyi olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Kimlik ve sınav belgelerinizi kontrol etmeden yola çıkmayın"

Dr. Ay, sınav yerine gitmeden önce mutlaka sınav giriş belgesi ve kimlik kontrolü yapılması gerektiği konusunda uyarda bulunarak bu belgeler olmadan sınava alınmayacaklarını ve bunun da bir yıllarının heba olmasına neden olacağını vurguladı.

Dr. Ay, "Büyük şehirlerimizde trafik sorunu olabilir. Bu nedenle bazı öğrencilerimiz sınava yetişemeyebilirler. Emeklerinin heba olmaması için öğrencilerimizin önlemlerini almaları gerekiyor. Erken saatte sınav yerine gitmek her zaman fayda sağlayacaktır. Sınav yerine gitmeden önce, sınav giriş belgesi ve kimliğimizi alıp almadığımızı mutlaka kontrol etmeliyiz. Aksi durumda, kimlik ve giriş belgesi olmadan sınava alınamayacağımız için bir yılımızın heba olmasına neden olabilir. Bir gece önce iyi bir uyku almak çok önemlidir. Ailesiyle birlikte güzel bir sabah kahvaltısı yapmak da iyi olacaktır. Aç karnına sınava girmek birtakım rahatsızlıklara yol açabilir ve bu durum öğrencilerin sınavda istedikleri sonucu almalarını engelleyebilir." uyarısında bulundu.

"Çözemediğiniz soruları işaretleyip daha sonra o sorulara geçmek önemlidir"

Kodlamanın sınavda önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Dr. Ay, bütün soruların çözülmesinin yanı sıra kodlamanın da zamanında tamamlanması gerektiğini önerdi.

Sınava girildiğinde, önceliğin deneme ve soru bankalarında hangi dersden başlanıyorsa veya hangi derste en başarılı iseler o dersten soruların çözülmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Ay, "Stres ve panik en büyük düşmanımızdır. Soruları çözerken 'yok ben edemem, yetiştiremem' gibi bir takım olumsuz düşüncelerden uzak durmak gerekiyor. Çözemediği soruları işaretleyip daha sonra o sorulara geçmek önemlidir. Öğrenciler bazen sorularla inatlaşabiliyorlar ve çözemedikleri soru üzerinde 10-15 dakika zaman geçirebiliyorlar; bu yanlıştır. Her bir sorunun belirli bir süresi vardır; o süreyi aştığımızda diğer soruların süresinden zaman kaybetmiş oluruz. Çözemediğimiz soruları tekrar geri dönüş yaparak çözmeliyiz. Ayrıca, kodlamada da çok önemlidir. Bütün soruları çözdük ama kodlamayı yetiştirmediğiniz vakit bütün emeklerimiz boşa gidecektir. Her sorudan sonra öğrenci kendine buna göre ayarlamalıdır veya alıştığı yöntem ne ise ona göre kodlamalarını yapmalıdır. Öğrenci kodlamaları kesinlikle sona bırakmamalıdır. Zaman yetişmeyebilir, sınav kurallarına riayet etmek lazım." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha