Batman Sigortacılar Derneği Başkanı Mehmet Salih Ekinci, son yıllarda fiyatı büyük oranda artan ve araç sahiplerini zor durumda bırakan zorunlu trafik sigortasının oluşturduğu mağduriyetler hakkında İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Yaklaşık 30 milyon aracın bulunduğu ülkede trafik sigortasıyla ilgili sorunların olduğunu belirten Ekinci, 2002 yılından bu yana bu sorunun yaşandığını aktardı.

Özellikle son yıllarda araç sahiplerinin araç sigortasına ulaşmada ciddi problem yaşadığını vurgulayan Ekinci, bunun en önemli sebebinin ise fahiş fiyat artışlarından kaynaklandığını ifade etti.

İstihdam endeksi yıllık yüzde 3 arttı İstihdam endeksi yıllık yüzde 3 arttı

Mehmet Salih Ekinci

"18 bin liraya kadar çıkan sigorta ücretleri var"

Pandemiyle birlikte zorunlu trafik sigortası ücretlerinin yaklaşık 10 kata yükseldiğine dikkat çeken Ekinci, "Şu anda en uygun araç sigortası 4 bin liradan başlıyor ve bu 18 bin liraya kadar çıkabiliyor. Özellikle araçları hasarlı olan müşteriler daha fazla ödemek zorunda kalıyorlar." dedi.

"Talep karşılanamıyor"

Kimi sigorta acentelerinin fiyatın düşük olduğu gerekçesiyle araç sigortasını yapmadığını, kimilerinin ise talebi karşılamada yetersiz kaldığını belirten Ekinci, "Şu anda araç sigortası yapan şirketlerin azlığı, resmi hasar çerçevelerinin çizilememiş olması, manevi tazminat talepleri bu şirketlere ek maliyet getiriyor. Böyle olunca prim fiyatları artıyor ve bu şekilde müşteri zorunlu olan bir ürüne ulaşamıyor. Bazı şirketler bu talepleri karşılamaya çalışıyor ama maalesef yeterli değildir. Bundan dolayı da şu anda bir problem yaşanıyor." diye konuştu.

"Araç sahipleri problem yaşıyor"

Araç sahiplerinin de zorunlu trafik sigortalarını yapamadığını, bu nedenden dolayı yüksek cezalarla karşı karşıya kalarak mağdur olduğunu ifade eden Ekinci, şöyle devam etti:

"Araç sahipleri bir kaza yaptığında çok büyük bir külfetle karşılaşabiliyor. Bundan dolayı tüm araç sürücülerine çağrımız trafik sigortalarını ihmal etmemeleridir. Trafik sigortası şirketleri araç sigortasını yapıyorlar ama çok yüksek fiyatlara yapıyorlar. Hatta bazı şirketler de fiyatların düşük olduğunu gerekçe göstererek yapmıyorlar. Böyle olunca araç sahipleri problem yaşıyor."

"Mağduriyetler giderilmeli"

Açıklamasının devamında Ekinci, "Asgari ücretle çalışan birinin bir maaşını araç sigortasına verdiğini düşündüğünüzde, bu rakam çok yüksek gelmektedir. Bir de sigorta şirketlerinin araç sahiplerine ödediği teminatlar çok düşük gelmektedir ve sorunlarına çözüm için ise sigorta şirketlerinden ek İMM denilen paketin de alınması gerekiyor. Yoksa olası bir kazada bir milyonluk aracın sadece 200 bin lirasını hasar bedeli olarak sigorta şirketi karşılıyor. Bu da araç sürücülerini mağdur ediyor. Bu mağduriyetlerin giderilmesi ve çözülmesi için devletin sigorta şirketlerine destek vermesi gerekiyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha