Yellen, Georgia eyaletinin Atlanta şehrinde düzenlediği basın toplantısında, ülkedeki uyuşturucu ölümlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

2000 yılından bu yana ABD'de bir milyondan fazla insanın aşırı dozda uyuşturucudan öldüğünü aktaran Yellen, "Bu on yılın sonuna kadar yüz binlerce Amerikalının daha aşırı dozda uyuşturucudan ölebileceği belirtiliyor. Uyuşturucuya bağlı ölümlerin önemli çoğunluğunu fentanil ve diğer sentetik opioidler oluşturuyor. Georgia'da fentanil içeren aşırı doz ölümleri 2019 ile 2021 arasında yüzde 200'ün üzerinde arttı." dedi.

Bu durumun şaşırtıcı ve neredeyse hayal bile edilemeyecek sayıda kurban olduğunu söyleyen Yellen, ülkede çok fazla aile ve topluluğun sevdiklerini opioidler yüzünden kaybettiğini kaydetti.

Yellen, "Bu, her şeyden önce yürek burkan bir kişisel kayıp olsa da, aynı zamanda ekonomimiz için de bir kayıp: ABD Ortak Ekonomik Komitesi, opioid salgınının Amerika'ya 2020'de yaklaşık 1,5 trilyon dolara mal olduğunu tahmin ediyor." diye ekledi.

BMGK, Lübnan gündemiyle acil toplanıyor BMGK, Lübnan gündemiyle acil toplanıyor

2023 yılında Federal Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), Meksika'dan ithal edilen sentetik opioid analjezik fentanilin aşırı dozlarından kaynaklanan ölüm oranının 2016 ile 2021 arasında neredeyse dört katına çıktığını bildirdi.

CDC'ye göre Amerika Birleşik Devletleri, yılda yaklaşık 100 bin kişinin ölümüne neden olan büyük ölçekli bir opioid salgınıyla karşı karşıya. (İLKHA)

Kaynak: ilkha