Adıyaman Kent Konseyi Başkanı Sinan Temel yaptığı yazılı açıklamada, kentin kronik sorunlarının yanı sıra deprem sonrası artışa geçen ve tehlikeli boyutlara ulaşan önemli konulara değindi.

6 Şubat depremi sonrası kullanılmaz hale gelen yollar için çözümler üretilmesi gerektiğini belirten Temel, kentte devam eden inşaat süreci için geçici de olsa acilen çözüm bulunması ve yolların kullanılır hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Temel, "Depremden sonra şehrimizde yoğun bir şekilde yaşanan inşaat çalışmalarının ve buralarda kullanılan iş makinalarının yolların yıpranmasına, araçların zarar görmesine, insanımızın yaşam kalitesini olumsuz etkileyerek hastalıklara davetiye çıkaran tozların oluşmasına neden olmaktadır. Ayrıca yıkım ve enkaz kaldırma çalışmalarının da aynı şekilde günlük yaşamı olumsuz şekilde etkilemektedir. Yapılan uyarılara rağmen beton mikserlerinin yollara harç dökmeye devam ettiği görülmektedir. Bu durum birçok açıdan tehlike oluşturmaktadır. Bu yoğun çalışmalar nedeniyle yollarda oluşan çukur ve bozukluklara geçici tedbir olarak beton (asfalt değil) dökülerek araçların ve insanların maruz kaldığı sıkıntılar asgariye indirilebilir. Ayrıca yıkım ve enkaz kaldırma işlemlerinin yasalar çerçevesinde yapılmadığı, bunun da şehir hayatını olumsuz etkilediğine hemen hemen her gün şahit olunmaktadır. Halk sağlığını, trafik akışını ve şehir hayatını olumsuz etkileyen bu gelişmeler için acil ve etkili tedbirlerin alınması aciliyet arz etmektedir." dedi.

"Su sorununa çözüm bulunmalı"

Kentte yaşanan su sorununa da dikkat çeken Temel, "Şehrimizde yaşanan su sıkıntısı ve bundan kaynaklı suların sık sık kesilmesi vatandaşlarımızın yaşam kalitesini olumsuz etkilerken özellikle rezerv alanlardaki inşaat çalışmalarında şebeke sularının kontrolsüz bir şekilde inşaatların dışına (yola, sokağa) tahliye edildiği, boşa akıtıldığı, dolayısıyla su kaynaklarının israfına neden olduğu müşahede edilmektedir. Bunun önüne geçmek için gerekli tedbirlerin alınarak sonucun kamuoyu ile paylaşılmasını önemli görmekteyiz." dedi.           

"Bu çirkin yapılaşma son 70 yılın eseridir"

Tunceli'de 4,1 büyüklüğünde deprem Tunceli'de 4,1 büyüklüğünde deprem

Şehir merkezinin daha cazip hale gelmesi için çalışma yapılması geeektiğine vurgu yapan Temel, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından uygulanması planlanan Adıyaman Meydan Projesi, Adıyaman Çarşısının eski, düzensiz, kimliksiz, otoparksız, beton ve demirden yapılmış, boşluksuz alanlar ve çirkin kütlelerden oluşan çehresini değiştirme noktasında modern ve yaşanabilir bir şehir anlayışı çerçevesinde olumlu değerlendirilmiştir. Bu çirkin yapılaşma son 70 yılın eseridir. Bu yapılaşma Adıyaman kültürünü ve şehir kimliğini yansıtmamaktadır. Yapılan meydan projesinin eksikleri, yanlışları ve belirsizliklerinin olduğu da görülmektedir. Mülk sahipleri ile ilgili belirsizlikler ortadan kaldırılmalı ve mağdur edilmemeleri sağlanmalıdır. Ancak projenin yapılmasını engellemeye çalışmak şehre hiçbir fayda sağlamayacak, şehrin yeniden yapılaşma sürecini çok uzatacaktır. Çok sayıda varisin bulunduğu dar ve boğulmuş alanlarda yapılaşma ve düzenlemenin normal alanlara göre çok daha zor geliştiği bilinen bir gerçektir. Devlet eliyle yapımı planlanan bu düzenlemenin akamete uğraması durumunda yeni bir düzenlemenin yapılması mümkün görülmemektedir. Yapıcı eleştiri ve önerilere ihtiyacı açık olan projenin iptaline ilişkin hiçbir söylem ve eylemin Adıyaman'ın geleceğine hizmet etmeyeceği ortak kanaat olarak öne çıkmaktadır. Meydan Projesinin uygulanmasının Adıyaman’ın vizyon ve imajına, şehir kültürü ve yaşanabilir bir şehir anlayışına sağlayacağı katkı aşikardır." ifadelerini kullandı.

"Boşanmalar arttı"

Her geçen gün boşanmaların, intiharların ve madde kullanımının arttığına dikkat çeken Temel, "Şehrimizde meydana gelen intihar vakalarının arttığını, uyuşturucu kullanımının yayıldığını, boşanmaların ve parçalanmış ailelerin çoğaldığını dolayısıyla sosyal hayatımızda büyük bir çöküş olduğuna dair toplumumuzda kanaat her geçen gün artmaktadır. Bu konuda geçen her gün aleyhimizedir ve çok acil eylem planları ve uygulamalara ihtiyaç vardır. Çok önemli ve hassas bir özelliği olan bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlarla, uzmanlarla irtibat ve diyaloglarımız devam etmektedir." dedi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha