Gazze'deki ateşkes müzakerelerinin yeni turu ve esir takası bu Cuma akşamı Katar'ın başkenti Doha'da sona erdi. Sonuç olarak, arabulucular yeni bir teklif sunduklarını ve ateşkesi görüşmek üzere Kahire'de yakın bir toplantı yapılacağını duyurdular.

BMGK, Lübnan gündemiyle acil toplanıyor BMGK, Lübnan gündemiyle acil toplanıyor

Doha müzakereleri sonunda Katar, Amerika ve Mısır tarafından yapılan ortak açıklamada, Doha'da son 48 saatte gerçekleştirilen görüşmelerin "ciddi, yapıcı ve olumlu bir atmosferde gerçekleştiği" belirtildi.

Arabulucuların açıklamasında, ABD'nin, Katar ve Mısır'ın desteğiyle, her iki tarafa da aralarındaki boşlukları azaltan ve ABD Başkanı Joe Biden'ın 31 Mayıs'ta belirlediği ilkeler ve Güvenlik Konseyi'nin 2735 sayılı kararıyla uyumlu bir teklif sunduğu belirtildi.

Açıklamada, söz konusu teklifin geçen hafta mutabakata varılan noktalara dayandığı ve kalan boşlukları doldurduğu ifade edildi.

Arabulucuların açıklamasında, "teknik ekiplerin esirler ve tutuklularla" ilgili kısımların yanı sıra anlaşmanın kapsamlı insani kısımlarının uygulanmasına yönelik düzenlemeler de dahil olmak üzere uygulama detayları üzerinde önümüzdeki günlerde çalışmaya devam edeceği belirtildi.

Açıklamada, "Hükümetlerimizin üst düzey yetkilileri, bugün sunulan koşullara göre bir anlaşmaya varmayı umarak önümüzdeki hafta sonundan önce Kahire'de tekrar bir araya gelecek." denildi.

Ortak açıklamada, "Üç ülkenin liderlerinin geçen hafta belirttiği gibi, 'artık kaybedecek zaman yok ve herhangi bir tarafın daha fazla gecikmeyi haklı çıkaracak hiçbir mazereti kabul edilemez. Esirleri ve tutukluları serbest bırakmanın, ateşkes başlatmanın ve bu anlaşmayı uygulamanın zamanı geldi." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, "bu sonuca ulaşmanın, hayat kurtarmanın, Gazze halkına yardım sağlamanın ve bölgesel gerilimleri sakinleştirmenin yolunun artık açıldığı" vurgulandı.

HAMAS'tan ilk tepki

Öte yandan HAMAS'ın önde gelen bir kaynağı El Cezire'ye yaptığı açıklamada, yeni gelişmelere ilişkin ilk yorumunda, "Doha toplantılarının sonuçları hakkında aldığımız bilgiler, 2 Temmuz'da kararlaştırılanlara bağlılığı içermiyor." dedi.

El Aksa televizyonu da bir HAMAS kaynağının şu sözlerine yer verdi: "Hareket, 2 Temmuz'daki teklife bağlıdır. Ancak dolaylı olarak bize ulaşan şey, bize daha önce bildirilenlerin altındadır ve HAMAS bunu kabul etmeyecektir." (İLKHA)

Kaynak: ilkha