Nijerya Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi direktörü Jayde Idris başkent Abuja'da düzenlediği basın toplantısında, "Ülkede bu yılın başından bu yana toplam 788 şüpheli vakadan 39'u doğrulanmış vaka tespit edildi ve tek bir ölüm bile kaydedilmedi." dedi.

Kenya'da küçük uçak pistten çıktı Kenya'da küçük uçak pistten çıktı

Nijerya Sağlık Bakanlığı'nın uluslararası havalimanları, limanlar ve kara sınır geçişleri de dahil olmak üzere epidemiyolojik izlemeyi güçlendirdiğini söyleyen Idris, sağlık yetkililerine olası mpox vakalarını tespit etmeleri ve gerekirse Nijerya'ya gelenlere yönelik tıbbi tarama yapmaları talimatı verildiğini kaydetti.

Afrika Birliği Sağlık Servisi, mpox hastalığının yayılması nedeniyle 13 Ağustos'ta kıtada acil sağlık durumu ilan etti. 17 Afrika ülkesinde mpox vakası tespit edildi, toplam enfekte sayısı 38 bini aştı ve 1,4 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Salgının merkez üssü Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin (DRC) doğu bölgeleri olduğu, 2024'te Afrika'da tespit edilen tüm mpox enfeksiyonlarının yüzde 92'sini oluşturduğu belirtiliyor.

Mpox, esas olarak orta ve batı Afrika'nın tropik ormanların yakınındaki uzak bölgelerinde ortaya çıkan viral bir hastalıktır. Bu hastalığın bir hayvandan insana bulaştığı ilk vaka, 1970 yılında Kongo'da kaydedildi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha