Aileler, sapkınlığa dur demek için Saraçhane'de bir araya geldi Aileler, sapkınlığa dur demek için Saraçhane'de bir araya geldi

Türkiye’de hırsızlık olayları, son zamanlarda ciddi artış göstermiş durumda.

Özellikle mevsimlik işçilerin il dışına gitmesi, yaz olması nedeniyle vatandaşların tatile çıkması ve sıcak havadan dolayı damlarda, teraslarda yatılması hırsızlık olaylarını artırıyor.

Hırsızlık vakalarının artış göstermesi nedeniyle güvenlik kameralarına bir talebin söz konusu olduğunu ifade eden güvenlik teknisyeni İbrahim Halil Öncü İLKHA’ya konuştu.

“Hırsızlık vakaları arttığı için kamera sistemine talepler arttı”

İbrahim Halil Öncü

Öncü, “İnsanlar genelde evlerini terk edip tatile gidiyorlar. Şanlıurfa'da köy kültürümüz var. Buradaki insanların çoğu bağ ve bahçe sahibi insanlardır. Dolayısıyla şehirdeki evlerini bırakıp bağ evlerine gidiyorlar ve buralarda 2-3 ay kalıyorlar. Son zamanlarda hırsızlık vakaları arttığı için kamera sistemine talepler arttı. Son iki yıldır kamera sistemlerine rağbet bayağı arttı. Eski kamera sistemlerinde kayıt cihazı, kameralar derken bayağı bir masraflı oluyordu. Şimdi Wİ-Fİ kameraları çıktı. Ampul kamera dediğimiz tarzlar genelde tercih ediliyor ve insanlar memnunlar. Eski kameralarda insanlar görüntüyü görüyorlar ama kontrol edemiyorlar.” dedi.

“Şu anki yeni sistem kameraları bekçilik görevini yapıyor”

Eski sistem kameralarda sadece kayıt aldığını ama yeni sistemde durumun daha da geliştiğini ifade eden Öncü, “Tatile giden biri evini veya iş yerini devamlı kontrol etmek istiyor. Herhangi bir olumsuz durum olduğunda haber almak veya uyarı almak istiyor ama böyle bir sistem yoktu. Şimdiki kameralarda bir insanın yaptığı bekçilik görevini en güzel şekilde şu anki yeni sistem kameraları yapıyor. Şanlıurfa üzerinden düşünecek olursak bir fıstık bahçesine bekçi tutup devamlı masraf olmasından ziyade bir kamera takıp istediğin zaman kontrol etme düşüncesiyle kamera taktırıyorlar.” şeklinde konuştu.

“Güvenlik kameraları bin 500 TL'den başlıyor 30 bin liraya kadar çıkıyor”

En çok “Solar enerji” ile çalışan kameraların tercih edildiğini söyleyen Öncü, “Solar enerji dediğimiz elektriksiz, internetsiz alanlarda iş gören kameralarımız var ve şu an en çok bunlar tercih ediliyor. Eski sistem hemen, hemen bitti sayılır. Eski sistem kamera ve kayıt cihazlarında özellik yok sadece görüntü alıyor onun ötesine çıkamıyor. Yeni Wİ-Fİ'li cihazlarda çok fazla özellik var ve bundan dolayı çok talep ediliyor. Ne kadar önlem alınırsa alınsın kapitalizm ve emperyalizmin hüküm sürdüğü ülkelerde hırsızlığın cezası olmaz. İnsanlar evlerinde paralarını, altınlarını ve değerli eşyalarını tutmasın diye. Genel olarak güvenlik kameraları bin 500 TL'den başlıyor 30 bin liraya kadar çıkıyor.” diye konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha