İstanbul'un tarihi semtlerinden olan Balatta mahallenin önemli bir parçası haline gelen 'Balat Aile Kitleri' yıllardır hem mahallenin ihtiyaçlarını karşılıyor hem de dayanışmanın en güzel örneklerinden birini sergiliyor.

65 yıl önce hizmet vermeye başlayan ve henüz 8 yaşındayken babasının yanında işe başlayan Necibe Batmaz (48) tarafından da 40 yıldır işletilen Balat aile Kileri, yıllardır kapıya gelen muhtaçları boş çevirmeyerek parası olmayanlara veresiye ürün veriyor.

Babasının 'kapıya gelen hiç kimseyi boş çevirmeyin' tavsiyesine uyarak bakkala gelen mahallelinin ihtiyaçlarını veresiye defterine yazarak gideren Necibe Batmaz, bir süre önce işletmeyi kapatma noktasına geldi ama bir hayırseverin veresiye defterini kapatmasıyla hizmetini sürdürmeye devam etti.

Meselenin medyada gündem olmasıyla hayırseverlerin uğrak mekânı haline gelen Balat Aile Kileri'nde ihtiyaç sahiplerinin borçları hayırseverlerin yaptığı bağışlar oranında silinmeye devam ediliyor.

"Geçen senelere kadar babamdan kalma borçlar bile vardı"

Mahallede yaşanan dayanışma ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Necibe Batmaz, "40 senedir bu dükkânda çalışıyorum. Babamla birlikte çalışıyorduk. 65 yıldır 'Balat Aile Kileri' olarak hizmet veriyoruz. Babam işini çok severdi. Ben de babamın yanından yetiştiğim için işimi severek yapıyorum. Bizim veresiye defterimiz var. Geçen senelere kadar babamdan kalma borçlar bile vardı. Biz de küçük esnafız zaten kıt kanat geçiniyoruz. Elektrik Mühendisi erkek kardeşimin yardımlarıyla dükkanımızı ayakta tutuyoruz. Eskisi gibi kimse gelip bakkaldan bir şey almıyor artık." dedi.

"Keşke yarım edenler borçları ödenenlerin sevincini görseydi"

Batmaz, "Bir gün güzel giyimli insanlar geldiler ve dediler ki 'veresiye defteriniz var mı?' Biz de 'olmaz mı, hem de karakaplı kocaman bir defterimiz var' dedik. Defter babamdan hatıraydı, saklıyorduk. Gelenler, 'bütün borçları ödeyeceğiz' dediler. Kamera şakası zannedip inanmadım. Ciddi olduklarını anlayınca 'çok borç var, nasıl ödeyeceksiniz?' dedim. 'Ne kadar borç varsa toplayın ödeyeceğiz' dediler. Hesapları toplarken heyecandan ellerim titriyordu. Hesabı topladım ve tüm borçları ödeyip defteri alıp gittiler. Sevinçten 2 gün ağladım. Allah iyi insanları eksik etmesin. Borçluların içinde o kadar mazlum, mağdur insanlar vardı ki, onlara 'borcunun ödendi' dediğimde içerisine girdikleri duygu durumunu anlatamam. Keşke yardım edenler o anı görseydi. Bu anı her anlattığımda çok duygulanıyorum." diye konuştu.

Mahalleliden durumu çok kötü olanların olduğunu ve borç alırken mahcup olduklarını belirten Batmaz, "Durumu çok kötü bir müşterim vardı. Bir şeyler aldı sonrasında tekrar geldi 'Necibe abla ben borcumu ödeyemiyorum ama bir şeyler daha almak zorundayım verir misin?' dedi.  Ben de 'veririm tabi ki' deyip yaşananları anlattım. Çok duygusal bir ortam oldu ve ikimiz de ağladık. O günü ölene kadar unutmam." şeklinde konuştu

Yaşanan güzel olayın başka hayırseverler için de teşvik edici bir hareket olduğunu ve hayırseverlerin gücüne göre borçların kapanması için ödeme yaptıklarını aktaran Batmaz, bu durumun kendisine çalışma azmi aşıladığını ifade etti.

"Yardım yapanlar durumu olmayanların sevincini görseler çok daha fazla yardım yaparlar"

Kendilerine destek olan hayırseverlere teşekkür eden Batmaz, "Allah hepsinden razı olsun. Bizim de çok fazla borcumuz var. Bize yaptıkları yardımlarla borçlarımız ödüyoruz. Bir müşterim vardı ve gelip bir miktar para vererek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmamı istedi. Bu müşterimin de kıt kanaat geçinen biri olduğunu biliyorum. Ona 'buradan ne istiyorsan alabilirsin. Bir hayırsever para verdi ve 'ne isterlerse alsınlar' dedi. Sen de istediğini alabilirsin dedim. O da sadece bir kilo şeker ve bir kilo un aldı. Durumu olmayan insanların gerçekten gönlü çok zengin. Biz elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu kapıdan ömrümün sonuna kadar kimseyi boş çevirmeyeceğim. Yardım yapan insanlar, durumu olmayanların sevincini görseler çok daha fazla yardım yaparlar." dedi.

Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor! Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!

Bakkaliyede boykot ürünleri satılmıyor

En çok satılan ürünlerin boykot ürünleri olduğunu ancak işgal rejimine ait ürünleri işletmelerinde satmadıklarını belirten Batmaz, "Bakkal olduğumuz için en çok satılan ürünler boykot ürünleriydi biz zor durumda kalacağımızı bile bile hepsini raflardan kaldırdık. Ömrümüzün sonuna kadar da boykot ürünlerinin hiçbirini satmayacağız." diye konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha