Tespih sevmenin bir tutkudan ziyade gelenek olduğunu belirten Şimşek, evladiyelik tabirinin de tespih yapımında kullanıldığına vurgu yaptı.

Tespih sahiplerinin, tespihe olan sevgilerinin hafife alınmaması gerektiği yönünde açıklamalarda bulunan Şimşek, tespih sevenlerin tespihlerini kaybetmesinin basit bir durum olmadığını söyledi.

Tespih ve tespih geleneği hakkında konuşan tespih ustası İsmail Şimşek İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

"Tespih; zikir, anmak ve saymak manasında kullanılır"

3D gözlük ile Mescid-i Aksa ziyareti 3D gözlük ile Mescid-i Aksa ziyareti

İsmail Şimşek

Tespihin materyal bir anlayıştan ziyade zikir ve anmak manalarına geldiği yönünde konuşan Şimşek, "Tespih en başta bir obje olarak ele alınabilen bir materyal değildir. Tespihin kelime anlamına baktığımız zaman tespih zikir, anmak ve saymak manasında kullanılır ama kaç yıldır bu tespih bir materyale dönüştü. Eski dönemlerde farklı objelerin sayılarak zikir yapıldığını biliyoruz. Ama bu ne zaman tespih haline geldi bu şekilde toparlanıp imamesi 33 habbesi ya da 99 habbesi ne zaman bir araya getirildi bilmiyoruz. Genelde erkeklerin gündelik kullandığı tespihler 33 habbelidir, imamesi olur. Sistemliyse freni olur. Üst tarafına yedek habbe olarak üç tane dizilir. Bir de başta hitamesi var. Onun dışında zikir amaçlı kullanılan tespihler de Allah'ın 99 adından yola çıkılarak 99 tanelidir." ifadelerine yer verdi.

"Evladiyelik kelimesini tespihte çok kullanırız"

Tespihin babadan oğula aktarılan bir gelenek olduğunu açıklayan Şimşek, "Bizim, ülkece tespih dışında da farklı geleneklerimiz, adetlerimiz var. Babadan, dededen, atadan gördük vesaire bu şekilde babadan oğula geçen bir alışkanlık da diyebiliriz buna. Sonrasında da tespih müdavimi olan insanlar var tabii ki yok değil ama genelde atadan gelen bir adet. Evladiyelik kelimesini biz tespihte çok kullanırız. Mesela iyi bir tespih yaptığımız zaman direkt evladiyelik kelimesini kullanırız. Bu ne demek? Allah gecinden versin vefat ettiğimiz zaman tespihimiz oğlumuza kalır ondan da belki onun oğluna kalır." şeklinde konuştu.

"Erzurum işçilikli tespihlerin fiyatlandırmasında yanlış yapıldığını düşünüyorum"

Doğal taş tespihleri tercih ettiğini ifade eden Şimşek, Erzurum işlemeli tespihlerin fahiş artışına değinerek şunları kaydetti:

"Tespihlerde kalite ayrımı yapmak olmaz. Özellikle şunu belirteyim; ben doğal taraftarıyım. Doğal malzemeler benim öncelikli tercihimdir. Şu anda doğal olmayan ama piyasada bilinen ve tercih edilen ateş ve sıkma kehribarlar var. Son 10 yıldır piyasada insanlar bunu çok beğenerek kullanıyorlar tercih ediyorlar. Benim tercihim kuka olabilir damla kehribar olabilir. Oltu tespihimizi çok severim. Yalnız fiyatlandırma politikasında bir sıkıntı var. Özellikle Erzurum işçilikli Erzurum Oltu tespihlerinde bir fiyatlandırma noktasında hata olduğunu bir yanlış yapıldığını düşünüyorum. Her şeyin fiyatı artıyor fakat Erzurum tipi tespihlerin fiyatının bu kadar artması normal değil. Bunun sebebi ticari politikalar. Bunu doğru bulmuyorum."

"Tespihlerinizi küstürmeyin"

Tespih severlere tavsiye ve uyarılarda bulunan Şimşek, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Tespih severleri ilk önce uyarmak istiyorum çünkü biz tespih sektörünün her tarafında olduğumuz için son kullanıcıya kadar hitap ediyoruz. Özellikle tespihini kaybeden insanlar bir tespih kaybetmiş olmanın dışında farklı bir üzüntü yaşıyorlar. Size ait olmayan tespihleri lütfen arkadaşınızın elinden almayın. Tespihlerinizi küstürmeyin. Kenara bıraktığınız tespihler bir süre çekilmedikten sonra hamlaşabiliyorlar sonra tespihi elinize aldığınız zaman tespih biraz size küs davranabilir." (İLKHA)

Kaynak: ilkha