Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ev sahipliğinde düzenlenen 16. BRICS Zirvesi, bugün sona eriyor.

Adını; ilk kurucuları olan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika gibi ekonomileri gelişmekte olan ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden alan grup, uluslararası alanda daha fazla söz sahibi olma gayesiyle kuruldu. İran, Etiyopya, BAE ve Mısır'ın da üyesi olduğu bu yılki zirveye 20'ye yakın ülkenin başkanı katıldı.

BRICS zirvesi, üye ve katılımcı ülkeler arasında Batı'ya karşı ortak ekonomik ve siyasi iş birliği ve birleşik koordinasyon kurulması amacıyla düzenleniyor.

Rusya'nın Kazan kentinde 16'ncısı düzenlenen Zirve öncesi bir araya gelen İran ve Hindistan liderleri, bölgede Afganistan ile ticari ve ekonomik iş birliğinin ve etkileşimi ele aldı.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Modi ile görüşmesinde; Afganistan'la iş birliği, etkileşim ve diyaloğu bölgenin kalkınması için bir zorunluluk olarak gördüğünü belirtti.

Pezeşkiyan, "Afganların sorunlarını çözerek barışın, huzurun ve refahın sağlanmasına yardımcı olmalıyız. İran, bölgede barış ve istikrara yardımcı olabilecek her türlü eylemi destekliyor." diye konuştu.

İkili görüşmede; Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin, Chabahar limanının ticari değerini, Hindistan'ın Afganistan'ın yeniden inşasında iş birliğini, bölgesel ilişkileri ve Batı Asya'daki istikrarsızlığı gündeme getirdiği aktarıldı.

Yüzlerce işgalci siyonist, Mescid-i Aksa'ya saldırdı  Yüzlerce işgalci siyonist, Mescid-i Aksa'ya saldırdı 

Modi, "Mesud Pezeşkiyan ile çok güzel bir görüşme yaptım. Kapsamlı ikili ilişkileri gözden geçirdik ve yeni gelişmelere yönelik yeni çözümleri tartıştık." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha