1 Şubat itibarıyla aylık 417 kWh, yıllık 5 bin kWh üzerinde elektrik tüketen aboneler, elektriği piyasa fiyatıyla satın alacak. 1.050 TL üzerinde fatura ödeyenlerin faturaları, 2 bin TL'ye çıkacak.
Türkiye genelinde yıllık 5.000 kWh üzeri elektrik tüketen abonelere devlet desteğinin kaldırılması, Şanlıurfa halkının tepkisine yol açtı.
Düşüncelerini İLKHA’ya paylaşan vatandaşlar, yeni düzenlemenin anlamsız olduğunu ve halkın geçim sıkıntısı yaşarken bu düzenlemenin yersiz olduğunu söylediler.
Her ne kadar yeni tarife ile enerji verimliliği konusunda daha fazla bilinç oluşturulması hedeflendiği öne sürülse bile halk, bu düzenlemeyle çoğu vatandaşın mağdur olacağına dikkat çekiyor.
“Soba kullandığım halde elektrik faturam yüksek geliyor”
Düzenlemeyi yanlış bulduğunu belirten Ömer Faruk Dağ, “Fakir, muhtaç çok insan var. O yardım kaldırılmamalıydı çünkü fakir insanlar bundan yararlanıyordu. Geçen ay elektrik faturam 1500 TL geldi. Klima kullanmadığım, soba kullandığım halde bu kadar yüksek geldi. Ben 24 yaşındayım, evliyim. Ödemekte zorlanıyorum. Ayağım sakat, zorlanıyorum. Aldığımız maaş bir şey değil. Asgari ücretle çalışıyoruz ama geçim çok zor. Ekmek 10 TL olmuş. Zamlar yüzünden muhtaç kalıyoruz. Elektrik zammı çok fazla, suya da sürekli zam yapıyorlar. Bu yüzden mağdur oluyoruz. Yetkililer bize destek verse, yardımcı olsa… Bir yardım veriyorlar, 300 TL. 2-3 ay sonra onu da kaldırıyorlar. Böyle olmamalı. Mesela fakir aileleri gezip gerçekten ihtiyaç sahibi olanlara göre yardım yapılmalı. Örneğin bakıyorum, sigortalı, maddi durumu iyi olan birine aile desteği veriliyor. Yardım yapılıyor. Ama bakıyorsun, fakir bir aileye hiçbir şey yapılmıyor, yardım edilmiyor. Akıl var, mantık var. Bu durumu kendi gözlerimle gördüm.” şeklinde konuştu.
“Zaten insanlar zar zor geçiniyor”
Düzenleme gelmeden önce de vatandaşların ödemede zorluklar yaşadığını belirten Eyüp Geyikçi, “Yapacağımız çok yorum var ama ben kısa keseyim. Geçen ay yaklaşık 1000 TL ödedim, bu ay ise tam 2 katı oldu. 2500 ile 3000 TL arasında fatura ödedim. Bizim halimiz ne olacak, bilmiyorum. Bu şartlar altında insanlar gerçekten zor durumda, perişan durumda. Doğalgaz, işsizlik… Urfa iş konusunda bayağı geride kalmış bir yer. En azından Urfa'ya özel bir indirim ya da yardım yapılmalı. Zaten insanlar zar zor geçiniyor. Bir faturada yüzde 30 yardım yapılıyordu, onu da kestiler. 300 TL’yi halka çok gördüler ki o da fakir fukara içindi. Herkese yapılmasın, ama aileye, gelire, şartlara göre uygulanabilir. Etrafa bakıyoruz, biz zaten zor durumdayız ama halimize şükrediyoruz. Bizden bin kat daha zor durumda olan insanlar var. Bari onlara yardım edilsin. Herkes eşit olsun demiyoruz ama durumlarına göre destek sağlansın. Devlet bunu biliyor, sosyal yardımlardan herkesin bilgisi var. Bari o insanlara yardım etsinler. Bunu söylüyoruz çünkü herkesin hali belli zaten. Yöneticiler bizden daha iyi biliyorlar ama işlerine gelmiyor. Ben onlara yol gösterecek değilim zaten. Halka sorsalar, onlardan iyi bilirler. Ama bilmemezlikten geliyorlar, görmemezlikten geliyorlar bu insanların halini. Benden, senden daha iyi biliyorlar. Burada 1000 kişiye sorulsa, herkes aynı cevabı verir.“ ifadelerini kullandı.
“Kira, elektrik ve su faturamızı ödeyemiyoruz”
Daha çok destek ve yardım edilmesi gerekirken böyle düzenlemelerin getirilmesini kabul etmediğini ifade eden Remziye Özdemir, "Şu anda herkes ekonomik olarak sıkıntıda. Bu işsizlik, bu yoksulluk böyle olmamalıydı. Elektrik faturasını ödeyecek ve ekmek alacak gücümüz yok. Buna bir tolerans gösterilebilirdi. Elektrik faturası 1050 TL'yi geçtiğinde 2000 TL ödemeye kimsenin gücü yetmiyor. En azından bu düşürülebilirdi, daha fazla yardım yapılabilirdi. Devlet diyor ki "şunu yapın, bunu yapın", ama ben anlayamıyorum. Siz ne yapıyorsunuz? Bu konuda hiçbir şey yapılmıyor. Yardım alıyoruz, iptal ediyorlar. Kira, elektrik ve su faturamızı ödeyemiyoruz. Mesela benim babam ve kardeşim çalışmıyor. Bu kadar çocukla asgari ücretle elektrik, su ve kirayı ödeyemiyoruz. Elektriğe nasıl zam yapabiliyorlar? Elektrik, su, doğalgaz… Bunların hepsini kestiler bir anda. Bir de üstüne diyorlar ki "şu kadar, bu kadar ödeyeceksiniz." Daha çok yardım edebilirler aslında. Mesela diyorlar ya "1050 TL’yi aştığınızda 2000 TL ödeyeceksiniz" diye; böyle demek yerine "elektriğiniz ne kadar geliyorsa yarısını biz ödeyelim" diyebilirler. Şu anda klima kullanıyorum, elektrik faturam 2000 TL geliyor. Ben 2000 TL’yi 4000 TL mi ödeyeceğim? Yazık değil mi? Anlamıyorum. Bize vermeleri gereken yerde neden bizden alıyorlar?” şeklinde konuştu.
“Geçinebiliyorlarsa gelsinler, kendileri geçinsinler”
Yapılan onca zamdan sonra her şeyin normal gelmeye başladığını belirten Mehmet şeker, “1050 TL yerine 2000 TL ödeyeceğiz demek ki paramız çok! Artık bunu normal karşılamaya başladık. Her şey o kadar normal gelmeye başladı ki hiç tepki veremiyoruz. Alışa alışa bu duruma geldik. Hakkımızda hayırlısı nasip olur inşallah durum ortada. Anlatacak bir şey yok, her şey göz önünde. Destek her zaman sağlanmalı. Durumlar belli, piyasa belli. Ben emekliyim, aldığım maaş 14.650 TL. 10.000 TL’sini kiraya veriyorum. Geçinebiliyorlarsa gelsinler, kendileri geçinsinler. Diyeceğim bu kadar.“ dedi. (İLKHA)