Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Manipur eyaletinin başkenti Imphal'da polisle çıkan arbedede en az 50 kişi yaralandı.

The Hindu'nun haberine göre olaylar, bölgede yeni etnik çatışmaların ve protestoların yaşandığı bir dönemde bazı bölgelerde Salı günü yetkililerin uyguladığı sokağa çıkma yasağını ihlal ederek öğrencilerin yerel meclise yürümesini polisin engellemeye çalışması üzerine çıktı.

Yetkililer, bölge sakinlerinin ikamet yerleri dışındaki hareketlerini kısıtladı ve beş veya daha fazla kişinin bir araya gelmesini yasakladı.

Mayıs 2023'te Meitei göçmenlerinin sözde planlı kast statüsü talep etmesinin ardından eyalette gerginlikler artmaya başladı. Bu statü, devlet kurumlarında işe başvururken ve yüksek öğrenim kurumlarına girerken de dahil olmak üzere ayrıcalıklar sağlıyordu.

Meitei'nin talebi eyalet nüfusunun yüzde 56'sını oluşturan Kuki kabilesini öfkelendirdi. Mayıs 2023'ün başlarında bazı gruplar, protesto yürüyüşü düzenledi. Daha sonra eyalette iki aşiretteki aşırılık yanlısı unsurlar arasında büyük çatışmalar çıktı ve bu çatışmalar yüzlerce kişinin ölümüne yol açtı. Yetkililer durumu kontrol altına almak için 26 bin paramiliter polisi görevlendirdi. Çatışmaların başladığı günden bu yana en az 237 kişi hayatını kaybetti, 59 binden fazla kişi ise yerinden edildi.

Rusya: Donetsk bölgesinde Georgievka'yı ele geçirdik Rusya: Donetsk bölgesinde Georgievka'yı ele geçirdik

Geçtiğimiz hafta gece saldırıları ve dronlar ve el yapımı roketler kullanılarak köylere yapılan saldırılarla yeni bir gerilim dalgası başladı.  Bu olaylarda en az sekiz kişi öldürüldü.  Ardından Hindistan hükümeti Manipur'a iki bin asker daha konuşlandırdı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha