Türkiye ile yeni uluslararası anlaşma Türkiye ile yeni uluslararası anlaşma

Rusya'nın ev sahipliğinde düzenlenen 6'ncı Moskova Formatı'na Rusya'nın yanı sıra Afganistan, Pakistan, İran, Çin, Hindistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye'den özel temsilciler ile yetkililer katıldı.

Başkent Moskova'da düzenlenen zirvede konuşan Lavrov, Afganistan'ın yeniden inşası konusunda Batılı ülkelere sorumluluklarını hatırlatarak dondurulan Afgan varlıklarının serbest bırakılması, Emirlik yetkililerine uygulanan yaptırımların kaldırılması çağrısında bulundu.

Lavrov, "Batılı ülkelerden, savaştan sonra Afganistan'ın yeniden inşası konusundaki sorumluluklarını kabul etmelerini, Taliban'a uygulanan tüm yaptırımları iptal etmelerini ve Afganistan'ın varlıklarını serbest bırakmalarını istiyorum. Evet! Amerika'nın Afgan varlıklarını yasadışı bir şekilde dondurduğunu ve bunun Afganistan'ın bankacılık sektörünü derinden olumsuz etkilediğini söyleyebilirim."

Afganistan İslam Emirliği Sözcüsü Zebihullah Mücahid, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un açıklamalarını memnuniyetle karşılayarak, uluslararası toplum ve Batılı ülkelerin siyasi baskı yerine hükümet ile etkileşime geçmesi, Afganistan'ın dondurulmuş varlıklarının serbest bırakılması ve hükümet yetkililerine uygulanan yaptırımın kaldırılması gerektiği söyledi.

Mücahid, "Yaptırımların bir sonucu yok, bu çaba başarısızdır ve başarısız olan çabayı takip edip sürdürmek, akıllı insanların işi değildir. Yaptırımların ve baskıların sona ermesini talep ediyoruz; Bunun yerine olumlu etkileşime geçilmelidir. Afganistan'ın donmuş parası halkındır ve serbest bırakılmalıdır. Bu para bu şekilde bloke olarak kalırsa bu bir insan hakları ihlalidir, Afganistan'a ve Afganlara yönelik bir baskıdır." dedi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha