Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanı Emir Han Muttaki, Moskova'da Afgan sorunlarına ilişkin “Moskova formatında” düzenlenen istişare toplantısına katıldı.

Rusya, Hindistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Çin, Pakistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'dan temsilcilerin katıldığı toplantı sonrası ortak açıklama yayınlandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Taraflar, Afgan halkına insani desteği sürdürmeye hazır olduklarını teyit etti ve uluslararası topluma, Afgan halkına acil insani yardım sağlanmasını yoğunlaştırması çağrısında bulunurken, bunun siyasallaştırılmasının kabul edilemezliğini teyit etti." Denildi.

Ayrıca istişarelerin tarafları, milyonlarca Afgan mülteciye ev sahipliği yapan İran, Pakistan ve diğer bazı bölge ülkelerine şükranlarını sunarak, uluslararası topluma ve bağışçılara yardım sağlama çağrısında bulundu.

Açıklamada, "Üçüncü ülkelerin askeri altyapı tesislerini Afganistan ve komşu devletlere yerleştirme girişimleri, bölgesel barış ve istikrarın çıkarlarına uymadığı için kabul edilemez olarak nitelendirildi." ifadelerine yer verildi.

İşgalci katiller son 24 saatte Lübnan'a 153 hava saldırısı gerçekleştirdi İşgalci katiller son 24 saatte Lübnan'a 153 hava saldırısı gerçekleştirdi

Ayrıca istişarelerin tarafları, Afganistan'daki terör tehdidi bağlamında güvenlik durumuyla ilgili derin endişelerini dile getirerek, Afganistan'da yerleşik tüm terörist ve ayrılıkçı grupların küresel ve bölgesel güvenliğe ciddi bir tehdit oluşturduğuna" dikkat çekti. (İLKHA)

Kaynak: ilkha