Şanlıurfa'da toplu taşıma sorunları, özellikle okulların açılmasıyla birlikte daha da artan bir şekilde hissedilmeye başlandı.

Öğrenciler ve vatandaşlar, sabah ve akşam saatlerinde otobüslerde yaşanan yoğunluğun, günlük hayatlarını olumsuz etkilediğini belirterek toplu taşıma seferlerinin artırılmasını talep etti.

Kış aylarının gelmesiyle birlikte duraklarda uzun süre beklemek zorunda kalan vatandaşlar, soğuk hava koşullarında mağdur olduklarını ifade etti.

Batman Barosu Başkanı Çakan: Anayasanın her bir maddesi tartışılabilmeli ya da değiştirilebilmelidir Batman Barosu Başkanı Çakan: Anayasanın her bir maddesi tartışılabilmeli ya da değiştirilebilmelidir

Şanlıurfalılar, gereksiz harcamalar yerine toplu taşıma alanında adım atılmasını istedi.

“Belediye seçimlerinden önce söz verildi fakat yerine getirilmedi”

Agit Eriş

Vatandaşlardan Agit Eriş, "Biz öğrenciler olarak kampüse veya Yenişehir'e giderken genellikle toplu taşımada otobüs kullanıyoruz. Özellikle 90 numaralı otobüste çok sıkıntı çekiyoruz. Her 90 numaraya bindiğimizde ister istemez sıkışıyoruz. En azından üniversite öğrencileri için bir hat çıkarılsa ve bu hatta sadece öğrenci kartı geçerli olsa, öğrenciler tek bir hat üzerinden direkt üniversiteye gitse, diğer vatandaşlar için de farklı bir hat çıkarılabilir. Bizler öğrenciler olarak üniversiteye gitmek için 90 numaralı otobüsü kullanıyoruz. Vatandaşlar da üniversite hastanesine gitmek için 90 numaralı otobüsü kullanıyor. Bundan dolayı hatlar çok sıkışıyor. Okula giden öğrenciler o kadar emek sarf ederken, otobüste okuluna giderken sıkışmış bir şekilde gidiyor. Tabii ki fakültedeki hastaneye giden aileler de bu tür sıkıntıları yaşıyorlar. En azından kalabalık çocuklu ailelerin bu konuda dikkatli olması, biz öğrenciler için iyi olur.  Belediye seçimlerinden önce o kadar söz verildi, fakat hiçbir yerine getirilmedi. Bazen arkadaşlarımızla konuşurken arkadaşlarım kendi şehirlerini anlatıyorlar. Onların şehirlerinde toplama alanı olmadığını söylüyorlar. Evet, bizim burada toplama alanı var fakat bir düzen yok. Toplamaya geldiğimizde otobüse binmek için bazen 2-3 otobüsün geçmesini bekliyoruz. 3-4 otobüse binsek bile yine de sıkışarak gidebiliyoruz. Buradan kampüse veya hastaneye kadar giden bir insan, buradan oraya kadar yolu nasıl ayakta gidebilir? Bunlar için alternatif sunulsa çok iyi olur.” diye konuştu.

“Boş şeylere para harcayacaklarına toplu taşıma için bir şeyler yapabilirler”

Eriş, “Bu sorunların giderilmesi için yeni otobüs hatları çekilebilir. Burada kampüslere giden hatları çoğunlukla öğrenciler kullanıyor. Kampüse gidecek olan adam, sabah 08.00’deki derse yetişebilmek için ilk önce toplama merkezine geliyor. Daha sonra toplama merkezinden 2. otobüse binip kampüse gidiyor. Urfa’nın her bir tarafından üniversiteye giden düz bir hat oluşturulabilir. Alternatif olarak sefer sayıları artırılabilir. Alternatifler üretilebilir. Üretilmeyecek değil; boş şeylere para harcayacaklarına en azından bunun için bir şeyler yapabilirler. Seçim sürecinden önce bizlere o kadar şey sundular.” diye konuştu.

“Otobüste elimi bıraktığım zaman yere düşmüyorum”

Enes Ardıç

Otobüs seferlerinin az olmasından dolayı derse vaktinde yetişemediğini dile getiren Enes Ardıç, "Bizler Harran Üniversitesi öğrencileri olarak Eyyübiye kampüsünde ders görüyoruz, oraya giderken çok büyük sıkıntılar çekiyoruz. Sabahleyin otobüs beklediğimiz zaman zaten geç geliyor. Gelse bile otobüsler dolu oluyor, genelde bir tane veya iki tane sefer oluyor. Bu da bizim için çok büyük sıkıntılar yaşatıyor. Derslerimize yetişemiyoruz ve bundan dolayı devamsızlıklarımız oluyor. Bu tür sorunlarla karşılaşıyoruz. Otobüs seferlerinin az olmasından dolayı derslerimize vaktinde yetişemiyoruz ve derslerimizden bundan dolayı geri kalıyoruz. Hepsinden ziyade otobüslerin kalabalık olması bizim için ayrı bir sorun. Çoğu zaman üst üste biniyoruz. Hatta şöyle söyleyebilirim, elimi bıraktığım zaman yere düşmüyorum. Bu konuda belediyemiz ek sefer düzenleyebilir, ekstra farklı bir hat çıkartabilir. Sefer sayıları arttırılabilir. Öğrencilere bu konuda yardım edilmesi gerekiyor. Ben Şanlıurfa’ya gelmeden önce burayı böyle düşünmüyordum. Şu anda öğrenciye zorluk olsun nasıl olursa olsun düşüncesindeyim." diye konuştu.

“Soğuk kış ortamında vatandaşların iyi hizmet alabilmesi için sorunların ortadan kaldırılması lazım”

Özellikle sosyal belediyeciliğin tam anlamıyla kurumsallaşması için ulaşım sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini vurgulayan Recep Akyol, “Maalesef halkımız bu konularda biraz eğitimsiz ve bu çok önemli bir sorun. Öte yandan hat şoförü olan kardeşlerimizin de biraz eğitimden geçmesi lazım. Çünkü bazı duraklarda aksamalar oluyor. Bildiğiniz gibi kış yaklaşıyor ve bu soğuk kış ortamında vatandaşların iyi hizmet alabilmesi için sorunların ortadan kaldırılması lazım. Otobüslerin içerisinde de bayağı yığılmalar oluyor, bu konunun da çözüme kavuşması gerekiyor. Belediye başkanımızın bu konuda daha duyarlı olduğunu biliyorum. İnşallah Şanlıurfalıların bu konudaki sıkıntısını da giderecek kapasitede daire başkanları olduğunu da biliyorum.  Maalesef otobüs seferlerimiz yetersiz. Merkez ilçelerin sorunlarını göz önüne aldığımızda, biraz daha organizeli, biraz daha duyarlı olmaları gerekir diye düşünüyorum. 90 numaralı hattımızı kullanan öğrenci arkadaşlarımız, 30 kilometre 40 kilometreye yakın yol gidip geliyorlar. Bu konuda öğrenci kardeşlerimize yardımcı olmamız gerekir.” şeklinde konuştu.

“Şehir içindeki ulaşıma bir düzenleme gelmesi lazım”

Ümit Sencer

Şehir içindeki ulaşım yollarının sıkıntılı olduğunu söyleyen Ümit Sencer, "Ben 5 senedir Şanlıurfa’dayım ve 5 senedir Şanlıurfa’da hiçbir değişiklik görmedim. Burada şehrin altından veya üstünden bir metro hattı ya da tramvay hattı kurulabilir. Balıklıgöl’ün oradaki dar yoldan metrobüslerin dolanarak gelmesi çok abes bir şey. Direk ya da yer altından bir hat çekilmesi daha mantıklı olabilir. Otobüs hatları yeterli olsa bile şehir içindeki ulaşım çok büyük sıkıntı. Şehir içindeki ulaşıma bir düzenleme gelmesi lazım. Kasım Gülpınar’ı bilmem ama şunu çok iyi biliyorum ki, belediye aşiretçilik yöntemi ile yönetilmez. Hiçbir şey bilmiyorsan, Türkiye’de bir şeyler yapan belediyeleri git ziyaret et. Bu toplama merkezinin taşınması lazım. Şehrin merkezinde toplama merkezi çok mantıklı bir durum mu sizce?" dedi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha