Ülkenin batısındaki Lozniçe şehrindeki lityum madeninin İngiltere-Avustralya merkezli uluslararası Rio Tinto tarafından çıkarılmasına ilişkin projenin yeniden gündeme gelmesinin ardından, binlerce kişi protesto için sokaklara döküldü.

Çevreyi koruma derneklerinin Sırbistan hükümetine lityum ve bor madenlerinin aranması ile çıkarılmasına yönelik bir yasak kararı alması için tanıdığı 40 günlük sürenin sona ermesiyle birlikte başkent Belgrad’da dev bir gösteri düzenlendi.

Hükümet daha önce, haftalar süren protestolar sonrası 2022 yılında projeyi askıya almıştı.

Proje, madencilik şirketi Rio Tinto’ya verilen ruhsatların iptal edilmesinin kanunlara ve anayasaya aykırı olduğuna ilişkin mahkeme kararının ardından tekrar gündeme geldi.

Lübnan'da çağrı cihazı patlamalarında ikinci dalga! Lübnan'da çağrı cihazı patlamalarında ikinci dalga!

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic dün yaptığı açıklamada, Moskova’dan Sırbistan hükümeti aleyhinde bir darbe girişimine ilişkin istihbarat aldıklarını ve darbe girişiminin lityum madeni aleyhindeki protesto gösterileriyle bağlantılı olduğunu belirtti.

Vucic, Rus kaynaklardan aldıkları istihbarata göre hükümeti devirmeye yönelik şiddetli kitlesel ayaklanma hazırlığı yapıldığını kaydetti. (İLKHA)

Kaynak: ilkha