Durak var, yolcu var ama otobüs yok Durak var, yolcu var ama otobüs yok

MEB Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmî Gazete'de yayımlandı.

Millî Eğitim Bakanlığınca hazırlanan yönetmeliğe göre, direksiyon eğitimi dersi sınavları, il veya ilçe Millî Eğitim Müdürlüklerinin belirlediği ve ilgili mevzuata göre onay alınmış iki farklı rotanın bulunduğu güzergahta yapılacak.

Söz konusu değişikliklerin bazıları 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Şanlıurfa Sürücü Kursları Dernek Başkanı Mehmet Yıldız, sürücü belgesi sınavlarına getirilen yeni düzenlemeleri değerlendirdi.

"Artık adaylara ekstra bir hamle hakkı daha verildi"

Yıldız, "U dönüşü" diye yeni bir parkurun eklendiğini belirterek, "2 gün önce sürücü kurslarımız için yeni yönetmelik çalışması yapıldı ve Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre; artık dar alanda 'U dönüşü' diye yeni bir parkur geldi. Eskiden paralel ve L park ve rampa vardı. Artık bunun yanı sıra dar alanda 'U dönüşü' diye yeni bir parkur eklendi. Eskiden sertifikaların 2 yıl geçerliliği vardı. Yeni yönetmelik çalışmasından sonra sertifikalar süresiz oldu yani bir sürücü kursundan mezun olan adayımız 2 yıl içerisinde sertifikasını ehliyete dönüştürmeseydi dosyası yanıyordu. Artık bundan sonra süresiz bir şeklide sertifikasını ehliyete dönüştürme hakkında sahip oldular. Eskiden paralel parkta bir hamlede içeriye girilmezse adaylar başarısız oluyordu. Artık adaylara ekstra bir hamle hakkı daha verildi. Direksiyon sınav süresi eskiden 35 dakikaydı artık 40 dakikaya çıkarıldı." dedi.

"Joker kullanan adaylar 5 yıl boyunca herhangi bir sürücü kursuna kayıt yapılmayacak"

Joker kullanan adayların 5 yıl boyunca herhangi bir sürücü kursuna kayıt yapamayacağını ifade eden Yıldız, "Eskiden 'joker' diye tabir edilen başkasının yerine sınava giren bir vatandaş 2 yıl içerisinde herhangi bir kuruma müracaat edemiyordu, kaydı siliniyordu. Bugünden sonra joker kullandığından dolayı 5 yıl boyunca herhangi bir sürücü kursuna kayıt yapamayacak. Eskiden engelli kursiyerlerimiz başvuru yaptığında sürücü kursunun engelli aracının olması gerekiyordu. Artık engelli adaylarımız kendi araçlarıyla hem eğitim alabilecek hem de sınava girebilecek. Eskiden ilk 4 yazılı ve ilk 4 direksiyon hakkında başka bir kuruma nakil yapılmıyordu. Artık ilk 4 yazılı veya ilk 4 direksiyon sınavında başarısız olan adaylarımız ikinci 4 hakkını herhangi bir sürücü kursuna nakil yapma şansına sahip oldular." diye konuştu.

"Artık manuelden otomatiğe; otomatikten de manuele geçiş yapılabilecek"

Manuel ehliyet alanların otomatik; otomatik manuel ehliyet kullanabileceğini söyleyen Yıldız, "Eskiden mazeret bildirilmiyordu ama artık doğum ve askerlik gibi durumlarda adaylarımız mazeretlerini bildirdikleri zaman dondurma işlemi olabilecek. Sürücü kursu kayıtları dondurulacak. Mazeretleri bittikten sonra adaylarımız kaldığı yerden devam edebilecek. Eskiden ilk 4 hakkında manuel ehliyete başvuru yapan adayımız otomatik ehliyete geçiş yapabiliyordu. Bugünden sonra artık manuelden otomatiğe; otomatikten de manuele geçiş yapılabilecek." ifadelerini kullandı.

"Direksiyon derslerimiz ve sınavlarımız daha zorlaştı"

Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu düzenlemelerin yönetmelik çalışması yapıldı. 6 ay içerisinde yönetmelikler uygulamaya geçecek. Yönetmelikler Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğümüz tarafından düzenlendi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da 2 gün önce Cumhurbaşkanımızın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlandı. 6 ay içerisinde yürürlüğe girecek. Yeni bir düzenlemenin gelmesi yeni bir parkuru da ekletti. Dar alanda U dönüşü parkuru eklendiğinden dolayı öğrencilerimiz daha sıkı bir şekilde eğitim görecekler. Doğal olarak biraz daha zorlanacaklar. Direksiyon derslerimiz ve sınavlarımız daha zorlaştı. Uygulamaya geçmesi için 6 ay süresi var. Bundan dolayı bir an önce sürücü kurslarına kayıtlarını yapmaları kendi menfaatlerine olacaktır.  Şu an mevcut adaylarımız ve bugünden sonra kayıt yapan öğrencileri etkileyen bir şey söz konusu değil. 6 ay sonra yeni saha çalışması yapılacak. 6 ay içerisinde düzenlemeler bittikten sonra yeni müfredat, yeni yönetmelik çerçevesi altında adaylarımız sınava katılabilecek." (İLKHA)

Kaynak: ilkha