Özbekistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Özbekistan Başbakanı Abdullah Nigmatoviç Arifov'un, Afganistan Dışişleri Bakanı Emir Han Muttaki ile yaptığı görüşmede, Afganistan ile diplomatik ilişkileri artırmayı planladığını ve yakın gelecekte Taşkent'te, Afganistan İslam Emirliği'nin büyükelçisini kabul edebileceğini söylediği belirtildi.  

Bakanlık açıklamasında, iki ülke arasındaki ikili ilişkiler, ekonomik, ticari ve transit iş birliği konuları ele alındı. Muttaki ile görüşmesinde Arifov'un, Özbekistan Cumhurbaşkanı'nın Afganistan ile ilişkilerin geliştirilmesi konusunda ısrarcı olduğunu söylediği aktarıldı.

Görüşmede Arifov'un, bundan böyle Afgan iş adamları, öğrenciler ve hastalara vize vermeye başlayacakları ve Afganistan ile Özbekistan'ın, her iki ülkenin yararına tüm potansiyel kapasitelerini kullanmasının gerekliliğine vurgu yaptığı aktarıldı.

Görüşmede konuşan Afganistan Dışişleri Bakanı Muttaki'nin ise, Özbekistan Cumhurbaşkanı'nın uluslararası toplantılardaki olumlu tutumunu memnuniyetle karşıladıklarını, iki ülke arasındaki siyasi iş birliğinin artmasını umduğunu dile getirdiği ifade edildi.

Afganistan'ın bölgesel örgütlerdeki varlığına ilgi duyduğunu belirten Muttaki'nin; ticaret, enerji ve ulaştırma alanlarında iki ülke arasında değerlendirilmesi gereken birçok fırsatın bulunduğunu söylediği kaydedildi.

Trans-Afganistan Demiryolu Projesi'nin inşasıyla Orta ve Güney Asya'daki iki ülkeyi birbirine bağlayacaklarını sözlerine ekleyen Muttaki, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin düzeyinin artırılmasıyla ikili ilişkilerin geliştirilmesinde yeni bir aşamanın açılacağını söyledi.

Afganistan ile Özbekistan arasında 5 anlaşma imzalandı

Afganistan İslam Emirliği'nin yeniden yönetimi ele almasının ardından Kabil'e ziyaret gerçekleştiren ilk başbakan olan Özbekistan Başbakanı Arifov'un gelişiyle birlikte Kabil ile Taşkent arasında 5 ticaret ve yatırım anlaşması imzalandı.

Kenya'da küçük uçak pistten çıktı Kenya'da küçük uçak pistten çıktı

Afganistan-Özbekistan İş Forumu'na katılan konuk başbakan ile Afgan yetkililer arasında imzalanan anlaşmalarla iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Konuya ilişkin Afganistan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, anlaşmaların Maden, Tarım ve Maliye bakanlıkları ile Özbekistan'ın ilgili bakanlıkları arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendirmek amacıyla imzalandığı belirtildi.

Özbekistan Başbakanı Abdullah Arifov, Kabil'deki imza töreninde yaptığı konuşmada, Afganistan'a uluslararası platformlarda destek verilmesinin önemine vurgu yaparak, ülkesinin Afganistan ile iş birliğine hazır olduğunu belirtti.

Arifov, Özbekistan Cumhurbaşkanı'nın, Afganistan İslam Emirliği ile ilişki kurulmadan ilerleme sağlanamayacağı görüşünde olduğunu aktardı.

Anlaşmaların ardından Afgan yetkililer ile konuk başbakan, Kabil'de Özbek ürünlerin tanıtıldığı fuarın açılışını gerçekleştirdi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha